Tehtävä H2

Xubuntun lokitiedostot ja ohjelmien asentaminen

Tein tehtävät kotona pöytäkoneellani, jonka komponentteina olivat mm. Intel i5-3570K suoritin, Asus Dual GTX 1060 6GB näytönohjain sekä 8GB RAM-muistia.

a) Aiheuta lokiin kaksi eri tapahtumaa: yksi esimerkki onnistuneesta ja yksi esimerkki epäonnistuneesta tai kielletystä toimenpiteestä. Analysoi rivit yksityiskohtaisesti.

Epäonnistunut toimenpide

Xubuntun käynnistyttä työpöydälle, painoin Windows + T näppäinyhdistelmää, jolloin terminaali aukesi. Kirjoitin komentokehotteeseen komennon setxkbmap fi, jonka avulla sain suomalaisen näppäinasettelun toimimaan. Tämän jälkeen menin tutkimaan lokitiedostoja. Kirjoitin komentoriville cd /var/log, jolloin pääsin logikansioon. Komennolla ls näin logikansiossa olevan mm. auth.log -ja syslog -nimiset tiedostot.

Tässä vaiheessa irroitin langallisen hiireni tietokoneeni usb-portista. Halusin selvittää, miten kyseinen toimenpide näyttäytyy logeissa. Kirjoitin komentoriville komennon less syslog, jolloin syslog aukesi. Näppäinyhdistelmällä Shift + G pääsin logitekstin loppuun, eli viimeisimpiin lokgimerkintöihin.

USB-hiiri irroitettu USB-portista.

Logimerkinnöistä kävi selvästi ilmi, että USB-laite oli irroitettu USB-portista (”USB disconnect”). Logirivien alussa on tapahtuman päiväys sekä kellonaika (UTC +0). Kellonajan jälkeen tuleva ”xubuntu” viittaa käyttäjänimeen. Seuraavana tulevat ”kernel”, ”acipd” ja upowerd tarkoittavat ilmeisesti prosessia, josta logimerkintä on tullut. Kernel on Linuxin ydin, ja acipd sekä upowerd ovat demoneja. Hakasuluissa olevasta numerosta en löytänyt tietoa, mutta veikkaisin sen olevan jonkinlainen koodi. Logirivien lopusa on tekstikuvaus tapahtumasta. Suljin logitiedoston painamalla näppäimistöstäni näppäintä Q.

Onnistunut toimenpide

Kytkin langallisen hiireni takaisin tietokoneeni USB-porttiin ja avasin syslog -tiedoston uudestaan samoilla komennoilla kuin aiemminkin. Logitiedoston loppuun oli ilmestynyt uusia rivejä, joista ilmeni hyvin hiiren liittäminen tietokoneeseeni.

USB-hiiri kytketty USB-porttiin.

Uudet lgirivit noudattivat samaa kaavaa edellisten kanssa. Mtp-probesta en löytänyt kunnollista tietoa. Usb 2-1.5 viittaa USB-portin versioon. Uusien logimerkintöjen ensimmäisillä riveillä kerrottiin, että uusi USB-laite on kytketty (”New USB device found”). Seuraavat rivit puolestaan kertoivat, mistä laitteesta on kyse. Minun hiireni oli malliltaan Logitech G402. Olin hiukan yllättynyt siitä, kuinka tarkat tiedot hiirestä annettiin. Suljin logitiedoston painamalla näppäimistöstä näppäintä Q.

c) Tee unelmien apt-get -komento: yksi komentorivi, joka asentaa suosikkiohjelmasi.

Ensiksi kirjoitin komentokehotteeseen komennon sudo apt-get update. Kyseinen toimenpide ohjeistettiin tekemään Tero Karvisen sivuilla ennen muiden apt -komentojen suorittamista. Omaksi komennokseni päätin valita sudo apt-get install blender gimp vlc -komennon. Kirjoitin kyseisen komennon komentokehotteeseen, jonka jälkeen Blender, GIMP ja VLC asentuivat.

Tarkistin asennusten onnistumisen kirjoittamalla komentokehotteeseen ohjelman nimen ja painamalla Enteriä, jonka jälkeen ohjelma käynnistyi. Toistin tämän toimenpiteen kaikkien kolmen ohjelman kohdalla. Jokainen ohjelma käynnistyi, ja nopealla testaamisella tuntui toimivan odotetulla tavalla. Suljin ohjelmat ja totesin valitsemani komennon toimivan.

Blender on 3D-mallinnusohjelma.

GIMP on kuvankäsittelyohjelma.

VLC on mediasoitin.

d) Asenna komentokehotteen paketinhallinnasta kolme itsellesi uutta komentorivillä toimivaa ohjelmaa. Kokeile kutakin ohjelmaa sen pääasiallisessa käyttötarkoituksessa.

Näitä tehtäviä seuranneella oppitunnilla sain kuulla, että olisi ollut mahdollista etsiä sovelluksia suoraan komentokehotteen kautta komennolla apt-cache search ”hakusana”. En ollut huomannut kyseistä komentoa, joten päädyin käyttämään Googlea.

Googletin erilaisia komentorivillä toimivia ohjelmia. Päädyin mm. seuraaville sivuille:
https://www.binarytides.com/linux-fun-commands/
https://www.reddit.com/r/commandline/comments/9b426l/best_terminal_apps/

Päätin ensiksi asentaa CMatrix-nimisen ohjelman. Ohjelma asentui suorittamalla komentokehotteessa komento sudo apt-get install cmatrix. Ohjelman sai avattua kirjoittamalla ohjelman nimen komentokehotteeseen (cmatrix) ja painamalla Enteriä. Ohjelma käynnistyi, ja ruudun yläraunasta alkoi valumaan, Matrix-elokuvasta tuttuja, vihreitä merkkejä. Totesin ohjelman toimivan, ja suljin sen painamalla näppäimistöstä näppäintä Q.

CMatrix

Toiseksi ohjelmaksi valitsin Fortune-nimisen ohjelman. Ohjelma asentui komentokehotteessa komennolla sudo apt-get install fortune. Ohjelman käynnistin kirjoittamalla komentokehotteeseen ohjelman nimen (fortune) ja painamalla Enteriä. Joka kerta kun kirjoitin komentokehoitteeseen ohjelman nimen, niin ohjelma vastasi komentokehotteessa jollakin lauseella. Totesin ohjelman toimivan.

Fortune

Kolmas valitsemani ohjelma oli komentokehotteessa näkyvä kello. Ohjelma asentui komennolla sudo apt-get install tty-clock. Käynnistin ohjelman kirjoittamalla komentokehotteeseen ohjelman nimen, tty-clock. Ohjelma käynnistyi, ja komentokehotteessa näkyi digitaalinen kello sekä päivämäärä. Totesin ajan (UTC +0) ja päivämäärän olevan oikeita, joten ohjelma toimi. Lopuksi suljin ohjelman.

TTY-Clock

Lähteet:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: